Kraft Bodrum, Danimarka’da yaşayan Bodrum doğumlu Salih Cengiz’in -toplum tarafından kendisine biçilen kimlikten uzaklaşmaya çalışarak tamamladığı- projesinin ürünlerini Bodrumlular ile paylaşıyor..
Madonna Projesi, erkek bir fotoğrafçının kadınları fotoğraflarken “male gaze”* fenomeninden tamamen uzaklaşmasının olası olup olmadığını deneyimlemek amacıyla başlatıldı. Proje süresince yapılan tüm çekimler; amatör modellerle, kendi mekanlarında ve istedikleri kurgularda gerçekleştirildi.
Ataerkil dayatmaların kadınlar kadar erkeklere de zarar verdiğini birinci elden deneyimleyen sanatçının “Madonna”ları izlemek için Kraft Bistro’ya bekliyoruz.
Kraft Bistro Cafe, lokal üretimi destekler, ev yapımı lezzetlerini Bodrum kökenli bira ve şarap seçenekleriyle birlikte sunar. İngilizce “el emeği” kelimesinden esinlenerek adını alan Kraft’ın bistro menüsünü, kuzinede yanan odun alevi eşliğinde tadabilirsiniz.
Salih Cengiz Kimdir?
1980 yılında Bodrum’da doğdu. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 2005 yılında Danimarka’ya göç etti. İlk başlarda yabancı bir ülkede, yalnızlığını gidermek için bir hobi olarak başlayan fotoğraf ilgisi zamanla profesyonelliğe dönüştü. 2017 yılında Kopenhag’da bulunan Fatamorgana Görsel Sanatlar Okulu’nda eğitim aldı. Birçok karma sergi ve dergilerde fotoğrafları izleyiciyle buluştu. 2019 yılında British Journal of Photography dergisinin Home temalı yarışmasında kısa listeye girdi.
*Male Gaze: Günümüzde sadece film veya dizilerde değil, gündelik yaşamda da hem heteroseksüel erkeklerin ve kadınların, kadın cinsiyetine yönelik spesifik bir bakış açısını anlatmak için kullanılan deyim. Bu bakış açısı da kadını öncelikli olarak bedeni, kıyafetleri daha sonra da erkeklerle olan ilişkilerindeki tutumu ile değerlendiriyor. Her iki açıdan da kadın fiziksel güzelliği, seksiliği, çekiciliği ile betimlenen, tüm karakteri ve kimliği dış görüntüsünden oluşan bir kişi olarak görülüyor.
Saner Gülsöken
GIPHY App Key not set. Please check settings